produkty

produkty od včel

V soutěži Česká chuťovka 2022 uspěl i květový med Rodinné včelařské farmy Košec

Již 14. ročník soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek, Česká chuťovka 2022 a Dětská chuťovka 2022, se konal pod záštitou Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, ministra zemědělství a prezidenta Agrární komory.

Uspělo celkem 36 českých firem (o polovinu méně než loni), jejichž představitelé převzali na slavnostním vyhlášení výsledků v pondělí 31. října, v Hlavním sále Valdštejnského paláce, sídle Senátu ČR, ocenění za nejchutnější potraviny vyrobené v České republice. Značkou ČESKÁ CHUŤOVKA 2022 se tak může nově pyšnit 135 výrobků, a značkou DĚTSKÁ CHUŤOVKA 2022 pak dalších 18. Titulem Rytíř české chuti byl poctěn Pavel Holeček, který se jako dlouholetý vedoucí řeznictví Globus ČR významně zasloužil o trvale vysokou kvalitu a vynikající pověst nabízených masných výrobků. I letos byla součástí slavnostního ceremoniálu a předávání cen, výstavka soutěžních výrobků, spojená s jejich ochutnávkou.

Česká a Dětská chuťovka si i přes nepříznivý stav ekonomiky, kdy má část výrobců potravin existenční starosti, zachovala vysokou úroveň a přízeň zákazníků. Mezi výrobci, kteří uspěli, byla i Rodinná včelařská farma Košec ze Stěbořic na Opavsku, se svým květovým medem. Jako jediný výrobce zde reprezentoval včelařské výrobky. Gratulujeme.

Hladký průběh vyhodnocení vítězů zajišťovali moderátoři Marie Retková a Jakub Bažant. Osvěžením mezi vyhlašováním oceněných výrobců v jednotlivých kategoriích výrobků byla hudba Řeznické kapely a legendárního Felixe Slováčka.

Jako předsedkyni ČSV mě potěšilo nejen to, že květový med Rodinné včelařské farmy Košec chutnal a u hodnotitelů uspěl, ale také, že nositeli záštity Senátu a MZe byli včelaři a naši členové – předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Ing. Jiří Vosecký, dosluhující místopředseda téže senátní komise Ing. Petr Šilar, a ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula. Jen těch soutěžících výrobců včelařů by mohlo být víc.

Celá aktualita včetně fotogalerie dostupná na webu ČSV, z. s., https://www.vcelarstvi.cz/aktuality/v-soutezi-ceska-chutovka-2022-uspel-...

Mgr. Jarmila Machová

Poctivý, nebo pančovaný? Čeští vědci mají nový způsob, jak odhalit falešný med

Praotec Čech si naši vlast vybral nejenom kvůli mléku, ale i strdí. Tedy medu. Dnes by však nad některými výrobky s názvem 'med' spíše zaplakal. Med totiž nadále zůstává jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu.

'Jde o velice nákladnou komoditu a i falšování v řádu jednotek procent může přinést nepoctivým provozovatelům citelný zisk,' říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. V loňském roce inspektoři odebrali až do začátku listopadu 47 vzorků šarží medu, z nich nevyhovělo devět.

K nejčastěji zjištěným nedostatkům náleží nevyhovující hodnoty HMF, tedy 'čerstvost' medu a aktivita enzymu diastáza, který indikuje sníženou jakost medu ředěním nebo neodborným zacházením. Nejčastějšími podvody je přimíchávání sirupů z cukrové třtiny, kukuřice či rýže.

Odhalení takového falešného medu je velmi nesnadné. Vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Univerzity Karlovy však přišli s novou metodou, která v laboratoři pančovaný med odhalí za pár minut. Postup navržený skupinou vědců v čele s Tomášem Erbanem je postaven na různorodosti typů proteinů v medu a rozpoznání těch, které do něj byly přidány uměle. 'Tyto látky se sice běžně používají v potravinářství, v přírodě však pro včely volně dostupné nejsou. Včely do medu dodávají své jedinečné proteiny,' uvedl Erban.

Nejvýznamnější včelí proteiny se nazývají amylázy. Pokud je med falšovaný nebo se s ním nešetrně zachází, bývá neblahým způsobem ovlivněna i amylázová aktivita. 'Med s nedostatečnou amylázovou aktivitou pak nesmí být prodáván. Z tohoto důvodu nahrazují podvodníci nedostatečnou amylázovou aktivitu přidáním cizích amyláz, které nejsou medu vlastní,' dodal Erban.

Čeští vědci proto popsali způsob, jak cizí proteiny v medu objevit a tím rychleji rozlišit poctivý med od pančovaného. Doporučený postup také nabídli státním laboratořím, které kontrolují kvalitu potravin.

Med se pančuje a padělá i přes to, že jeho cena v posledních měsících klesá. Zatímco na začátku roku 2020 zaplatil spotřebitel za kilo této komodity 201 korun za kilogram, tak v listopadu následujícího roku zaplatil 160 korun. 'V supermarketu lze koupit i kilo medu za 120 korun, ale to má s medem pramálo společného. Sama bych si takový med nikdy nekoupila,' říká včelařka Pavla Kudláčková.

Dle jejího mínění je u těchto levných 'medů' evidentní, že půjde o med ředěný buď cukernatým roztokem anebo medy, které pocházejí z oblastí mimo EU. 'Ty mívají jinou chuť i konzistenci a především kvalitu,' dodává žena, která má svých 12 včelstev ve Vysokém Chvojně na Pardubicku.

Zároveň dává i radu spotřebitelům. 'Hodně lidí si myslí, že čím je med tekutější, tím je kvalitnější a naopak se vyhýbají medu, který takzvaně cukernatí,' popisuje Kudláčková. Podle včelařky však právě cukernatost, tedy fakt, že med časem tuhne, svědčí o jeho kvalitě, správném poměru vody při vytáčení a také o obsahu prospěšných složek. Například viditelné zbytky pylu a propolisu med přirozeně konzervují. 'Tekutý med ze supermarketu je téměř vždy naředěný či tepelně zpracovaný. To ale zcela znehodnocuje jeho prospěšné látky,' dodává Kudláčková.

Pančováním medu se intenzivně zabývá i Evropská komise. Ta v 1. polovině roku 2022 počítá s předložením návrhu pozměněného značení včelího medu, ze kterého bude spotřebitelům patrnější, odkud pochází. Největším současným výrobcem medu na světě je Čína. V Česku se roční spotřeba medu pohybuje na úrovni 0,9 kilogramu na osobu.

Med, med a med!

Vážení přátelé,

protože nikdy neškodí pohled z jiné strany a opakování je matka moudrosti, posílám pár dobrých rad a informací o medu od př. Václava Sirového.

Zdraví
Váš jednatel

Úlová klimatizace - AIR-CONDITIONER OF BEEHIVE

Vážení přátelé,

v příloze najdete zajímavou nabídku z Řecka. Překlad jsem provedl na https://translate.google.cz/, nic jsem neměnil.

Zdraví
Váš jednatel

Výkup medu v roce 2019

Informace pro včelaře i veřejnost.

V současné době ZO Litomyšl ani ZOD Dolní Újezd nevykupuje žádný včelí med a ani nemáme informace, kdo v nejblžším okolí med vykupuje.

V případě, že by někdo včelí med rád ve větším množství nakoupil nebo naopak prodal, lze tuto informaci včetně kontaktu a dalších informací uvést zde na stránkách organizace v sekci Inzerce.

Pěkné podletí všem,

Včelaři Litomyšl

med

Med
Med je produktem včely medonosné, která sbírá na květech nektar, nebo na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Včela nektar obohatí látkami z vlastního těla, pozmění jej ve svém trávícím ústrojí a uskladní jej v plástech, kde později dozrává v med. Med včelstvu slouží jako potrava pro zimní období. Zpracovávání nektaru v med obstarávají mladušky.

vosk

Vosk
Včelí vosk je produkt voskotvorné žlázy dělnic. Její aktivita je za normálních okolností nejvyšší mezi 9.-18. dnem života dělnice. Pokud má ale včelstvo nedostatek stavitelek, mohou starší včely činnost žlázy obnovit (změnou potravy).
Vyloučené šupinky vosku včely kusadly zpracují a vystaví z nich postupně celý plást. Na 1 kg vosku potřebují 1.250.000 šupinek. Pokud včelstvo nestaví plásty, padá vosk na dno úlu, kde vytváří tzv. měl.
Složení včelího vosku
Jednoduše lze říci, že je složité. Vosk tvoří estery kyselin, volné kyseliny a uhlovodíky.

pyl

Pyl
Zrnka pylu jsou samčí pohlavní buňky rostlin. Aby se rostlina mohla rozmnožovat, potřebuje dostat pyl na pestíky v květech. Hmyzosnubné rostliny k tomuto přenosu využívají hmyz. Rostlina produkuje více pylu než je nezbytně potřeba pro opylení. Nadbytečný pyl, a případně i nektar, jsou lákadlem i odměnou pro opylovatele.

propolis

Propolis
Včely sbírají na stromech pryskyřici, do které přidávají výměšky svých žláz. Do úlu propolis nosí v rouskách na zadních nohách - podobně jako pyl.
Včely používají propolis ve dvou základních formách:
- řídký na natírání stěn a jiných částí úlu - zejména z desinfekčních důvodů
- hustý na tmelení skulin či zmenšování vletových otvorů - pro izolaci hnízdní dutiny
Kromě toho umí propolisem pokrýt celé tělo vetřelce, který se dostal do úlu, ale ven již ne. Aby zabránili rozkladu jeho těla, doslova jej mumifikují.

Přihlásit se k odběru RSS - produkty